ΤΡΙΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΤΩΝ

2012-04-19 01:14

Ο παππούς μου πολέμησε για χρόνια δίπλα στον Πλαστήρα. Έζησε τη φρίκη του πολέμου, διαβαίνοντας μέχρι το Σαγγάριο και πάλι πίσω. Με την ήττα στην πλάτη. Δεν ξεχνάω τα μάτια της γιαγιάς μου όταν πρόφερε τη λέξη «τσέτες». Είδε τους Τούρκους να πνίγουν τις γειτόνισσες στα πηγάδια, αφού τις είχαν βιάσει... Και οι δύο ήταν στοιχειωμένοι από τους εφιάλτες του πολέμου (ένα μέρος έχει μεταβιβασθεί σε παιδιά και εγγόνια).

Πριν από αυτούς, άλλοι, έζησαν τη γενοκτονία των Χιωτών και την καταστροφή του νησιού. Το αίμα των πατέρων μας πότισε αυτή τη γη. Πιο πολύ όμως στους ανέμους της Χίου (τους χρυσοφόρους…) βασιλεύει το μένος της περιβόητης σφαγής (κάποια βλέμματα άστραψαν στη λέξη «χρυσοφόρους» ή μου φάνηκε).

Δεν έχω χώρο για να γυρίσω άλλο πίσω στο χρόνο. Ένα σημείο αξίζει. Αρχίζοντας από τις σφαγές των Περσών και φθάνοντας μέχρι αυτές των Τούρκων, αίμα και θρήνος ποτίζουν αυτή τη γη. Αρνείται κανείς ότι εκεί βρίσκεται η ιερότητά της; Εντελώς τυχαία βρισκόμαστε ακόμη εδώ, οι Μικρασιάτες ξεριζώθηκαν. Ζούμε αιώνες εδώ, είμαστε εμείς οι ίδιοι, τριών χιλιάδων ετών, με διαφορετικά πρόσωπα και χαρακτηριστικά στη σπαρμένη με κόκαλα γη.     

Ξαφνικά, ένα πρωί, κακαρίζει ένας κουστουμάτος τζιτζιφιόγκος και μας λέει σε ύφος αυστηρό: «Εδώ, εδώ κι εδώ, θα βάλω τουρμπίνες» «συγνώμη κύριε ποιος είστε;» «είμαι ο επενδυτής, έχω χρήμα» «και με ποιο δικαίωμα ρε, έρχεσαι στη γη των σφαγμένων προγόνων μου να φυτέψεις τα κέρατά σου; Ποιος είσαι; Τι έδωσες εσύ; Ποιους εφιάλτες πληρώνεις; Στέκομαι τρεις χιλιάδες χρόνια εδώ, δε θα με ρωτήσεις;»  

Δεν έχουν καταλάβει (ή δεν θέλουν να καταλάβουν λόγω εκλογών) κάποιοι το εξής: Το σχέδιο του ΡΟΚΑ είναι τελειωμένο! Δεν μπορούμε να κάνουμε αλλαγές. Μόνο αν δεχτεί ο ίδιος να το πάρει πίσω και να φέρει άλλο με διάθεση συζήτησης, θα υπήρχε ενδεχόμενο αλλαγής (αποκλείεται να το κάνει μας έχει στο χέρι). Είναι σαν να αγοράσαμε αυτοκίνητο, δεν χωράνε μετατροπές, μόνο να το δώσουμε πίσω μπορούμε. Τα λέω αυτά γιατί διάβασα στον τύπο τη φράση «όχι τετελεσμένα». Μα δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα, ο Ρόκας προχωράει και μόνος του. Έχει άδειες, έχει υπουργικές αποφάσεις και προχωράει. Πρόκειται για ένα είδος πραξικοπήματος με δημοκρατικό μανδύα.  

Δεύτερη διευκρίνιση. Μάλλον απίθανο ακούγεται να περάσει το εργοστάσιο σε ψυχρή εφεδρεία. Ποιος θα δίνει ρεύμα στα νησιά όταν δεν φυσάει; Ποιος; Παραθέτω απόσπασμα μελέτης της Τράπεζας Πειραιώς (Κλαδική Μελέτη 13, Αιολικά Πάρκα, Ιούνιος 2010, Δαγκαλίδης Α.). Σημειώνει σε υπογράμμιση: «Μικρές δυνατότητες υποκατάστασης συμβατικών σταθμών λόγω της στοχαστικότητας και του χαμηλού παράγοντα δυναμικότητας της αιολικής παραγωγής». Μικρές λοιπόν οι δυνατότητες, αλλά γιατί; Εξηγεί:  

«Η αιολική παραγωγή είναι στοχαστική (δηλαδή εμπεριέχει αβεβαιότητα) λόγω της μεταβλητότητας της ταχύτητας και της κατεύθυνσης του ανέμου, των μετεωρολογικών συνθηκών, της θερμοκρασίας, του ανάγλυφου της περιοχής, κ.τ.λ.. Στα γραφήματα που ακολουθούν απεικονίζονται τα συμπεράσματα της σημαντικότερης μελέτης σε παγκόσμιο επίπεδο που έχει εκπονηθεί για τη μεταβλητότητα και στηρίχθηκε σε παρατηρήσεις 20ετίας στην περιοχή Malin Head της Ιρλανδίας.»

Θα κλείσω με λίγες φράσεις (αφιερωμένες στον κ. Μιχάλη) από τον Μ. Δέκλερη επίτιμο πρόεδρο του ΣτΕ: «Η έννομη αξία της καθαρής ενέργειας έπεται της προστασίας του πολύτιμου φυσικού κεφαλαίου της χώρας, στο οποίο ανήκουν τα ευαίσθητα δασικά οικοσυστήματά μας, τα βουνά μας, με τις αλπικές ζώνες, τους δρυμούς τους, τα δάση και οι δασικές εκτάσεις στην ηπειρωτική χώρα, και εξ ολοκλήρου τα μικρά νησιά, οι ακτές, τα ακρωτήρια και εν γένει το νησιωτικό τοπίο. Οι ανεμογεννήτριες, σχεδιασμένες σε ξένες χώρες, είναι εντελώς ασυμβίβαστες προς την μικρή κλίμακα του ελληνικού νησιωτικού τοπίου. Τυχόν εγκαθιστάμενες στους τόπους προτίμησης των επενδυτών, συνεπάγονται καταστροφή του αντίστοιχου πολιτιστικού, αισθητικού και φυσικού κεφαλαίου των νησιών μας, η οποία, βεβαίως, αποκλείεται από το Σύνταγμα του 1975 με το άρθ. 24 και την πάγια νομολογία του ΣτΕ για την προστασία των μικρών νησιών ως ευαίσθητων οικοσυστημάτων» (Πηγή: Ι. Παπασταθοπούλου, αρχιτέκτων ΕΜΠ).

Άραγε με τα 800 χιλιάρικα των αντισταθμιστικών μπορούμε να αγοράσουμε κανένα μορφωμένο;  

 

 

Γράφει: ο Β. Μεννής