ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΥ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΟΣ ΚΥΡΙΩΝ ΧΙΟΥ

2012-03-13 19:28

Το αρχείο της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κυριών Χίου περιήλθε στο Κέντρο Χιακών Μελετών «Πελινναίο» τον Μάρτιο του 2006, εξαιτίας της ανακατασκευής του κτιρίου στο οποίο στεγαζόταν η Αδελφότητα για εβδομήντα τουλάχιστον χρόνια. Η συσκευασία του διήρκησε τρεις μέρες σε συνθήκες αμφιβόλου ασφάλειας, λόγω της ετοιμόρροπης οροφής, και ύποπτης υγιεινής, λόγω των περιττωμάτων τρωκτικών στο χώρο. Η ιδέα της ταξινόμησης και δημοσίευσης μέρους του αρχείου από το «Πελινναίο» εγκαταλείφθηκε εφόσον κρίθηκε χρονοβόρα.

Παρόλα αυτά, με μια σύντομη ματιά στα έγγραφα, αποκαλύπτεται όλο το μεγαλείο της Χιώτικης αλληλεγγύης. Σύμφωνα με τις αποδείξεις που υπάρχουν στο αρχείο, η Φιλόπτωχος Αδελφότητα έδινε οικονομικά βοηθήματα σε άπορους από το 1906 έως το 1981. Από το βιβλίο παραγγελιών του εργαστηρίου ραπτικής παρελαύνει όλη η Χίος του Μεσοπολέμου και των μεταπολεμικών χρόνων. Στο βιβλίο αντιγράφων επιστολών (1906-1911) καταγράφονται όλες οι κινήσεις για ανεύρεση πόρων αλλά και οι εσωτερικές διαμάχες του Διοικητικού Συμβουλίου. Το Δεκέμβριο του 1925 η Αδελφότητα έχει στο ενεργητικό της τα μετρητά του ταμείου, έπιπλα και σκεύη του εργαστηρίου, χαρτοφυλάκιο με χρεόγραφα, ομόλογα πιστωτικού ιδρύματος της Αιγύπτου, της Εθνικής Τράπεζας, της Ανατολικής Ρωμυλίας, ομόλογα του Ελληνικού Δανείου (;), καταθέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδος και στις τράπεζες Αθηνών, Εθνική, Εμπορική και Μυτιλήνης. Η Μαρή Καρούση υπήρξε μία από τις πλέον δραστήριες και τυπικές Προέδρους και εξέδιδε έντυπη λογοδοσία των δράσεων της Αδελφότητας τα χρόνια της θητείας της. Ανάμεσα στα τακτικά μέλη εκείνης της εποχής είναι οι κυρίες της αριστοκρατίας Βλαστού, Καλουτά, Μαυρογορδάτου, Ροδοκανάκη και Χωρέμη, οι σύζυγοι εφοπλιστών Ανδρεάδη, Καρρά, Λαιμού, Λιβανού, Μαργαρώνη, Μιχάλου, Παληού, Πίττα, Χαλκούση, Χατζηπατέρα αλλά και οι Τράπεζες Αθηνών, Εθνική, Εμπορική και Ιονική. Ένας ολόκληρος κόσμος που ξαναζεί μέσα από κιτρινισμένα και σκονισμένα φύλλα.

Το αρχείο της Φιλοπτώχου Αδελφότητας παραδόθηκε την Άνοιξη 2011 στο τμήμα Χίου των Γενικών Αρχείων του Κράτους όπου περιμένει τον γενναίο ιστορικό που θα αναλάβει τη μελέτη του. Τρία κουτιά με πατρόν και σχέδια δόθηκαν στους «Φίλους του Χιώτικου Χωριού» το Φθινόπωρο του 2010 εφόσον αγνοούσαμε την επανασύσταση της Αδελφότητος.

 

Γράφει: ο Βασίλης Αγιαννίδης

 

 

*Φωτογραφίες από το αρχείο