ΜΟΙΡΑΙΟΙ ΚΑΙ ΑΒΟΥΛΟΙ; - ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ Ε. ΤΣΟΥΡΗ

2011-12-20 16:15

Υπάρχουν καλά και κακά νέα. Στα δεύτερα συμπεριλαμβάνεται το γεγονός  ότι, κάθε μέρα είναι χειρότερη από την προηγούμενη, σε εθνικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Καλό νέο είναι η διαπίστωση ότι, «ο βασιλιάς είναι γυμνός», - επίσης -, μέσα και έξω από την Ελλάδα.

Το ερώτημα, λοιπόν, το οποίο τίθεται από την κοινή λογική, είναι: όταν όλα αλλάζουν προς το χειρότερο, και όλες οι παθογένειες έχουν αποκαλυφθεί, πρέπει να γίνει κάτι, τι, από ποιόν, πότε και πως; Γιατί, αυτό, το οποίο ζούμε, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, είναι αιτία αναπαραγωγής της πολυεπίπεδης κρίσης  και, σίγουρα, όχι αντιμετώπισής της.

Φταίνε οι πολιτικές ηγεσίες ανά τον κόσμο, οι οποίες δεν αντελήφθησαν ή δεν θέλησαν να αντιληφθούν το μέγεθος του προβλήματος και τρέχουν ασθμαίνοντας πίσω του; Φταίνε οι αχόρταγες αγορές και η παγκόσμια οικονομική ολιγαρχία; Φταίει ο λαός που έκρυβε το κεφάλι του στην άμμο, αρκούμενος σε έναν επίπλαστο ευδαιμονισμό; Φταίνε όλα μαζί, ανάλογα με τη δυνατότητα παρέμβασης, προφανώς.

Τι φταίει, όμως, και μέχρι σήμερα, ουδείς – πέραν από κάποιες φωτισμένες εξαιρέσεις – έχει αρθρώσει ολοκληρωμένη, γενναία και αποτελεσματική πρόταση, δεν έχει τολμήσει μια συνολική προσέγγιση του προβλήματος; Γιατί, άπαντες παρακολουθούμε το γυμνό βασιλιά, απλώς, εκφράζοντας απορία ή κάνοντας διαπιστώσεις; Πώς η Ευρώπη βρέθηκε να ανακαλύπτει, εμβρόντητη, πως ο μεγάλος ασθενής δεν είναι μόνο η Ελλάδα, αλλά το ίδιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα – αν ήταν ποτέ τέτοιο - στο σύνολό του;

Το χειρότερο και το πιο ενοχλητικό  δεν είναι οι προφανείς απαντήσεις, αλλά, το ότι συνεχίζουμε να τις αρνούμαστε, - όλοι, εντός και εκτός Ελλάδας-. Αρνούμαστε να προχωρήσουμε πιο βαθιά και πιο μακριά από μια ad hoc διαχείριση  των προβλημάτων και αρκούμαστε να παραπέμπουμε στο μέλλον την ουσία και το βάθος μιας συνολικής στρατηγικής.

Η πρόκληση για το πολιτικό προσωπικό της χώρας είναι εδώ και, από τον τρόπο, με τον οποίο θα απαντήσουμε, θα κριθούμε. Θα σταθούμε μοιραίοι και άβουλοι ή θα γίνουμε συνδιαμορφωτές των εξελίξεων; Θα ψελλίζουμε την αναγκαιότητα δύσκολων αποφάσεων ή θα παρέμβουμε, με σχέδιο και πρόταση; Θα απευθυνθούμε στον Ελληνικό λαό, ανακυκλώνοντας τη μιζέρια ή παρουσιάζοντας στόχους και προοπτική;

Όσο δύσκολο και αν είναι, η πολιτική πρέπει να αποκτήσει, ξανά, περιεχόμενο, - πάντως, όχι ως θεραπαινίδα της αγοράς -. Έχουμε όλοι ευθύνη για αυτό. Χρειάζονται καθαρές λύσεις, ευθείες απαντήσεις, σαφής στόχευση. Να αναδειχθούν οι σημερινές Αξίας και Αρχές και ο τρόπος εφαρμογής τους στη σημερινή πραγματικότητα, αν απαιτείται και με υπέρβαση των εσκαμμένων. Υπονοούμενα, μισόλογα υπεκφυγές, στρογγυλές κουβέντες και αόριστες παραπομπές δεν είναι, πλέον, νοητές ή κατανοητές.

Για να παραφράσω τη σχετική αποστροφή της προγραμματικής ομιλίας του Πρωθυπουργού, «κάθε εκατοστό ανάληψης ατομικής ευθύνης ισοδυναμεί με μέτρο κοινωνικής συμβολής».