ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΒΟΛΙΣΣΟ

2012-04-21 17:17

Από το Σάββατο 21 Απριλίου ως την Κυριακή 13 Μαίου 2012 το Γυμνάσιο Βολισσού φιλοξενεί την έκθεση «Γυναίκες του Κόσμου» της διεθνούς φήμης φωτορεπόρτερ Μάρως Κουρή.  Η έκθεση είναι ανοιχτή στο κοινό τα Σάββατα και τις Κυριακές 12-2μ.μ.,  καθημερινά,  τις ώρες λειτουργίας του σχολείου, και με ραντεβού.   Περιλαμβάνει φωτογραφίες γυναικών της διπλανής πόρτας στην καθημερινότητα τους.  Γυναίκες που μάχονται με όλη τη σημασία της λέξης, στη δουλειά, στην οικογένεια, στον έρωτα, σε στιγμές που κατέγραψε ο φακός της φωτορεπόρτερ κατά τη διάρκεια των δημοσιογραφικών αποστολών ανά τον κόσμο - από την Ελλάδα στο Μπαγκλαντές, από την Κίνα στη Νέα Ζηλανδία, από την Τανζανία στη Μαλαισία.   

Την Τρίτη 17 Απριλίου η Μάρω Κουρή μαζί με τους μαθητές του σχολείου Βολισσού έστησαν την έκθεση στο διάδρομο του Γυμνασίου και το ίδιο βράδυ η φωτορεπόρτερ έκανε φωτογραφική προβολή 150 εικόνων κουβεντιάζοντας με τους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες.  Η παρουσίαση και η συζήτηση έγινε και την Τετάρτη 18/4 στο Καφέ-Μπαρ Ρόδι στη Χώρα.   Και τις δύο βραδιές η ατμόσφαιρα ήταν  ζεστή και έδωσαν μια αφορμή για περισσότερες αναζητήσεις και για μια καλύτερη γνωριμία με τη Μάρω Κουρή μα και τις ίδιες τις γυναίκες που φωτογράφισε.  

H ξυπόλητη ντίβα, Cesaria Εvora, στο σπίτι της στο Πράσινο Ακρωτήρι, η στρίπερ που μετά τη δουλειά της ταξιδεύει 100 χιλιόμετρα για να πάει το παιδί της σχολείο, η νεαρή ντράμερ από την «Ομάδα Ψυχραιμίας» των αγανακτισμένων  του Συντάγματος, η γεμάτη ευτυχία έφηβη για τα σύννεφα που γέμισαν τον αφρικάνικο ουρανό, η γυναίκα από το Μπαγκλαντές που κολυμπά υποχρεωτικά με τα ρούχα στην μεγαλύτερη αμμώδη παραλία του κόσμου, το Cox Bazaar, πέρασαν για λίγα λεπτά από τα μάτια μας και μας χαμογέλασαν.  Τα σχόλια και οι πληροφορίες που συνόδευαν το κάθε πορτρέτο έριχναν φως στις ιδιαίτερες  ή καθημερινές ιστορίες τους μα και στα κοινωνικοπολιτικά πλαίσια στα οποία ζουν οι γυναίκες αυτές που τράβηξαν το ενδιαφέρον της φωτορεπόρτερ. 

H Mάρω Κουρή ήταν προσκεκλημένη της Φωτογραφικής Λέσχης Χίου και της Αίθουσας Τεχνών Καλλιόπη, με αφορμή την έκθεση «Γυναίκες του Κόσμου» που φιλοξένησαν στο χώρο τους, στην οδό Αμάντου 26, πρόσφατα.  Τα μέλη και οι φίλοι των δυο φορέων, προσπάθησαν  να ξεναγήσουν την κυρία Κουρή σε όσο γίνεται  περισσότερες περιοχές του νησιού.  Στόχος της επίσκεψης της ήταν  η γνωριμία της με τη Χίο, η φωτογράφηση των τοπίων και των ανθρώπων της  και η προβολή τους με ένα  όμορφο και ζωντανό  τρόπο μέσα από την αρθρογραφία της στα έντυπα με τα οποία συνεργάζεται. 

Η φωτορεπόρτερ επικεντρώθηκε σε ανθρώπους που ασκούν παραδοσιακά επαγγέλματα και σε άλλους που επέλεξαν να αφήσουν την πρωτεύουσα για να απολαύσουν την ποιότητα ζωής που προσφέρει ο τόπος.  Δήλωσε ενθουσιασμένη με τη «ζεστασιά και την αρχοντιά των ανθρώπων και του νησιού» και πως θα φροντίσει να ξανάρθει σύντομα για να επισκεφτεί όσα μέρη της Χίου δεν πρόλαβε αυτή την πρώτη φορά να δει λόγω του περιορισμένου χρόνου και της καταρρακτώδους βροχής.