ΑΙΠΟΣ: ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΕΥΠΑΘΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

2011-11-21 15:52

Από την αρχή της θητείας μου ένα από τα βασικά θέματα που με έχουν προβληματίσει είναι η αξιοποίηση του Τουριστικού χωριού στο Αιπος.  

Θεωρώ ότι τα ο τουριστικό χωριό στο Αιπος ( 52 δωμάτια- διαμερίσματα)  μπορεί να  αποτελέσει ένα  «καταφύγιο» ευπαθών ομάδων, την δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε, αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις υπάρχουσες και παραμελημένες εγκαταστάσεις.

Μια  από αυτές τις ομάδες που πλήττεται διπλά από την λεγομένη  οικονομική κρίση είναι οι άνθρωποι 3ης ηλικίας,  αφού βιώνουν εντονότερα από άλλους την δύσκολη αυτή περίοδο μιας και ο χρονικός ορίζοντας δεν τους παρέχει και την ελπίδα που οι νεώτεροι τουλάχιστον διατηρούν για το μέλλον.

Σε αυτή την χρονική  περίοδο όλοι εμείς που εμπλεκόμαστε με τα κοινά, είμαστε υποχρεωμένοι να αναδείξουμε και το κοινωνικό πρόσωπο της αυτοδιοίκησης που πιστέψτε με μπορεί  οι συμπολίτες μας να το έχουν περισσότερο ανάγκη από κάθε άλλο μεγαλόπνοο έργο.

Σύμμαχος  και υποστηρικτής μας στο ρολό αυτό μπορεί να είναι η εκκλησία καθώς και ο δικός της ρόλος περιλαμβάνει πρωτίστως την προσφορά στον συνάνθρωπο.

Βλέποντας λοιπόν τις εγκαταστάσεις του τουριστικού χωριού Αιπος, να παραμένουν κλειστές και αναξιοποίητες, με  ότι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον τους, σκεπτόμουν ότι μπορούν να αποτελέσουν  ένα κέντρο φροντίδας ανθρώπων 3ης ηλικίας, με την συνδρομή και την στήριξη της Ιεράς μητρόπολης Χίου, δίνοντας έτσι διέξοδο στα πρόβλημα διαβίωσης αλλά και μοναξιάς των ηλικιωμένων.  

Ο νέος Μητροπολίτης κκ Μάρκος έχει δώσει ήδη το στίγμα της κοινωνικής προσφοράς και πιστεύω ότι είμαστε τυχεροί που σε αυτή την συγκυρία έχουμε ένα τόσο ισχυρό σύμμαχο.

Θεωρώ ότι η κατάθεση μιας ολοκληρωμένης πρότασης για την αξιοποίηση του τουριστικού χωριού στο Αιπος και την δημιουργία ενός  πρότυπου κέντρου φροντίδας Ηλικιωμένων θα έχει την απαραίτητη στήριξη της χιακης εκκλησίας και θα τύχει της ευρείας αποδοχής από την κοινωνία .

 Να διευκρινίσω ότι με τον όρο Κέντρο Φροντίδας Ηλικιωμένων δεν εννοώ σε  μια μορφή νοσηλευτικού  ιδρύματος αλλά ενός χώρου κοινωνικής συνοχής, που θα προσφέρει στέγη αυτόνομη σε κάθε ζευγάρι ηλικιωμένων , η μεμονωμένων ατόμων, ανακουφίζοντας τους από τον   «βραχνά» ενός  υψηλού  ενοικίου, και όχι μόνο, σε περίπτωση που δεν διαθέτουν δική τους στέγη, ενώ παράλληλα ανακουφίζουν  και τα παιδία τους που ο σύγχρονος και δύσκολος τρόπος ζωής δεν τους επιτρέπει την φροντίδα των ηλικιωμένων γονέων τους.

Σίγουρα ήταν  χαρακτηριστικό γνώρισμα της  ελληνικής οικογενείας, των προηγούμενων ετών,  η παρουσία του παππού και της γιαγιάς μέσα στο σπίτι αλλά ας μην γελιόμαστε, με τον σύγχρονο τρόπο ζωής, η συμβίωση  αυτή, ιδιαίτερα όταν  γίνεται για οικονομικούς λόγους, στερεί χώρο και από τις δυο πλευρές.

Εξάλλου να  ξανατονισω ότι δεν προτείνω την δημιουργία ενός γηροκομείου , αλλά ενός ζεστού πυρήνα συνάθροισης ανθρώπων που θα έχει ο καθένας το δικό του χώρο, το δικό  του τρόπο ζωής, τις δίκες του συνήθειες της καθημερινότητας, αλλά κάτω από την  μεγάλη ομπρέλα της εκκλησίας και της πολιτείας μαζί.

Την πρόταση αυτή θα την συζητήσω τις επόμενες μέρες με τον Μητροπολίτη κκ Μάρκο, που γνωρίζοντας τον προσωπικά αλλά και παρακολουθώντας τα βήματα που χαράζει, εκτιμώ ότι θα τύχει της στήριξης του.

Παράλληλα ο  δήμαρχος Π .Λαμπρινούδης  έχει τονίσει ότι η δημοτική αρχή είναι υποχρεωμένη, λόγο των καταστάσεων, να ιεραρχήσει ψηλά στις προτεραιότητες της την κοινωνική στήριξη και προσφορά.

Πιστεύω ότι η πρόταση  για την δημιουργία ενός Κέντρου Φροντίδας  3ης ηλικίας, στο τουριστικό χωριό Αιπος είναι ρεαλιστική, υλοποιήσιμη, ενώ έχει πολλαπλά οφέλη τόσο για  την ηλικία που απευθύνεται όσο και για την νεώτερη αφού αφενός την απεγκλωβίζει από το βάρος μιας φροντίδας,  και αφετέρου δημιουργεί και θέσεις εργασίας σε συμπολίτες μας, τόσο σε επιστημονικό όσο και σε βοηθητικό προσωπικό, ενώ  βάζει φρένο στην κατάρρευση ενός χωριού που  αφέθηκε στην τύχη του και στην μάχη με τον χρόνο.

                                        

 

 

                                                                            Κώστας Μούνδρος

                                                                   Αντιδήμαρχος ΔΕ Ομηρούπολης

 

 


Photobucket