«ΟΙ ΥΠΕΡΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΨΥΛΛΩΝ» ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΟΛΙΣΣΟΥ

2012-01-26 19:27

Η γνωστή στο χιώτικο κοινό έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «CIUDAD OCULTA – ΚΡΥΦΗ ΠΟΛΗ» που λειτούργησε πρόσφατα στην πόλη της Χίου με φορέα διοργάνωσης την  Αίθουσα Τεχνών Καλλιόπη φιλοξενείται από τις 15 Ιανουαρίου μέχρι και τις 15 Φεβρουαρίου 2012 στο Σχολείο της Βολισσού.

Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012, με την ευκαιρία της λειτουργίας της έκθεσης, το Γυμνάσιο Βολισσού «Μιχάλης Παπαμαύρος» σε συνεργασία με την Αίθουσα Τεχνών Καλλιόπη διοργανώνει παράλληλες εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν κινηματογραφική προβολή με μουσικό πρόλογο,  θεατρικό παιγνίδι, περιήγηση – ξενάγηση στην έκθεση και συζήτηση – ανταλλαγή απόψεων με το κοινό και τους μαθητές.

Οι εκδηλώσεις, που θα έχουν τον τίτλο «Οι υπερβάσεις των Ψύλλων» θα πραγματοποιηθούν, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

16.00: Θεατρικό παιχνίδι για παιδιά και έφηβους βασισμένο στις φωτογραφίες, από τη θεατρολόγο κ. Πόπη Φύκαρη, με την ευγενική προσφορά του ΔΗΠΕΘΕ Βορ. Αιγαίου.

17.00: Κέρασμα και ξενάγηση στην έκθεση από τους μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου Βολισσού

18.00: Τραγούδι «τα μικρά παιδιά (μουσική και στίχοι Αρλέτα)» από τη χορωδία του σχολείου.

18.05: Προβολή της διεθνώς πολυβραβευμένης ταινίας «Ο Ψύλλος» του σκηνοθέτη κ. Δημ. Σπύρου με τους Παντελή Τριβιζά, Βασίλη Κoλoβό, Δήμητρα Χατoύπη, Αμαλία Γκιζά, Δημήτρη Σπύρoυ, Κωστoύλα Τσέλιoυ (1990, διάρκεια 97 λεπτά)   

 

Η έκθεση αποτελείται από 24 ασπρόμαυρες φωτογραφίες που τράβηξαν παιδιά και έφηβοι που ζουν στην «Κρυφή πόλη» - παραγκούπολη, του Μπουένος Άιρες της Αργεντινής όπου σε συνεργασία με τη μη κυβερνητική οργάνωση PH15, η οποία επικεντρώνεται στη βελτίωση των συνθηκών της ζωής παιδιών και νέων από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, πραγματοποίησαν το όνειρο της ελεύθερης έκφρασης, περιγράφοντας τη ζωή τους μέσω της φωτογραφίας.

] Όλα άρχισαν τον Αύγουστο του 2000 ύστερα από πρωτοβουλία μιας ομάδας παιδιών να ασχοληθούν με την τέχνη της φωτογραφίας. Με την παρατήρηση και αποτύπωση διαφορετικών εικόνων από τη σκληρή πραγματικότητα της ζωής τους, τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, εκφράστηκαν και απέδωσαν με την προσωπική τους ματιά, μια νέα προοπτική.

Μια άλλη πραγματική ιστορία εξελίσσεται στην ταινία «Ο Ψύλλος».  Ο Ηλίας,  ένας μαθητής της ΣΤ Δημοτικού σε ορεινό χωριό της Ολυμπίας, εκδίδει μία χειρόγραφη εφημερίδα, τον «Ψύλλο», όπου περιγράφει την καθημερινότητα και τα σημαντικά γεγονότα που διαδραματίζονται στο μικρό χωριό του. Η τακτική ταχυδρόμηση της εφημερίδας του σε διάφορα μέρη και τα γράμματα που λαμβάνει ως απάντηση, είναι ο μόνος τρόπος να ταξιδεύει, να ξεφεύγει νοερά από τα στενά όρια του χωριού. Γι αυτήν τη «διαφορετικότητα» του αντιμετωπίζεται με αδιαφορία και χλευασμό (στην καλύτερη περίπτωση) από τους συμμαθητές και τους συγχωριανούς του. Μέχρι που καταφθάνει από την Αθήνα μια δημοσιογράφος, για να πάρει συνέντευξη από το νεαρό «εκδότη». Το απροσδόκητο ενδιαφέρον της πρωτεύουσας θα αλλάξει και τη στάση όλων, όμως ο μαθητής θα παραμείνει πιστός στους στόχους και τις επιθυμίες του.

 Η έκθεση λειτουργεί τις μέρες λειτουργίας του σχολείου από 8.30 μέχρι 13.30 καθώς και τα απογεύματα Παρασκευής, Σαββάτου και Κυριακής από 15.30 μέχρι 17.30. 

 


 

Photobucket